Infrastrukturvalet 2014

Nu börjar valet närma sig, och resultatet kan vara avgörande för Förbifart Stockholms framtid. Stockholmarna själva har dock bestämt sig för länge sedan, 80 % vill ha Förbifarten.

Med 80 % av väljarna, 80 % av Riksdagen, stöd från 6 av 8 partier och stöd bland väljare från samtliga ideologiska hörn kan man tycka att valresultaten nu på söndag inte borde spela någon roll för om Förbifart Stockholms byggs klart eller inte, men Miljöpartiet och Vänsterpartiet går underligt nog till val på att stoppa byggandet. Socialdemokraterna och Stefan Löfven kämpar å sin sida visserligen för både ekonomin och jobben, men skulle oppositionen vinna valet finns många olösta frågor för dem att förhandla om, inte minst vad gäller den angelägna infrastrukturen.

Nästan alla har förstått att Förbifart Stockholm är otroligt viktig för Stockholms framtid. Den behövs för att knyta ihop Stockholm till en sammanhållen region och minska de sociala- och ekonomiska obalanserna som finns, inte minst just på grund av det dåliga infrastrukturläget. Förbifarten behövs även för att minska sårbarheten i huvudstadens trafiksystem där en krock på Essingeleden idag får hela Stockholm att stanna. Förbifarten behövs också av det enkla skälet att Stockholm växer. Om 30 år har vi växt med motsvarande ett och ett halvt Göteborg! Då måste infrastrukturen hänga med för att inte ekonomin, likt bussarna och bilarna på Essingeleden idag, ska tvingas bromsa in och stanna upp.

Socialdemokraterna har tydligt visat att de är positiva till Förbifarten, nu måste de våga stå upp för Stockholm i de eventuella regeringsförhandlingarna. Alliansen har sedan länge gett tydligt besked om att de är för förbifarten, men vad en rödgrön seger betyder för Stockholms framtid är mer osäkert. Skulle det blocka förbifarten och därmed strypa tillväxten i Stockholm? Vill du lägga grunden för framtida tillväxt och gillar alliansens politik har du flera alternativ att välja mellan, ser du hellre ett regeringsskifte finns idag bara ett: Socialdemokraterna.

Mycket står på spel på söndag. Bland annat väljer vi om vi vill fastna i infrastruktur från 60-talet eller svischa in i framtiden på förbifarten.

 

Demonstration